četrtek, 17. december 2015

Macau 3/3

Macau
Z veseljem sporočam, da v Macau niso samo igralnice. Dejansko obstaja celo stari del, mestno jedro, ostanki Portugalskega vpliva. V 16 stoletju so Kitajci podelili pravico Portugalcem, da zasedejo ozemlje v Macau (pod strogo kontrolo Kitajske). V zameno so Portugalci morali opraviti s pirati v okoliških vodah. Leta 1987 so Kitajci in Portugalci podpisali nov sporazum, s katerim je leta 1999 Macau postal Special Administrative Region (SAR) of China. 400 letna prevlada Portugalske je končana.

Macau 2/3

Igralnice

Galaxy je odprla vrata leta 2011, ko je bila končana prva faza izgradnje. Čez eno leto so pričeli z Fazo 2, kjer so dodali še par hotelov (Marriott in Ritz-Carlton). Nahaja se na Cotai street, ki je kopija Las Vegas "stripa". V kompleksu je trenutno 5 različnih hotelov z ogromnim številom sob. Na terasi je kopališče z več kot 10 bazeni. Kompleks ima več kot 550.000m2 površine.

nedelja, 13. december 2015

Macau 1/1

Venetian, Galaxy ponoči

Kadar delaš v igralništvu, je obvezno, da obiščeš največja mesta, kjer se nahajajo igralnice. Najbolj znano igralniško mesto na svetu je Las Vegas. V Aziji imajo kopijo, reče se ji Macau. Leži ob meji s Kitajsko. Ciljajo na igralce, ki prihajajo iz Kitajske. Nekdanja portugalska kolonija je sedaj nova meka Azijskega igralništva. Kot, da bi dal Las Vegas na steroide. V Macau, kamorkoli pogledaš, vidiš zveneča igralniška imena: Venetian, MGM, Wynn, Galaxy, ... Samo v igralnici Venetianu imajo več sob kot v celih Benetkah, pa še lepše je urejena: še starejša, še bolj čista, večja od originala :).

sobota, 5. december 2015

Boracay 4/4


Boracay je majhen otok, kakšnih 10km2. Po sredini le tega poteka nekaj, kar bi skoraj lahko imenovali cesta.  Po njej se premika vse živo.

Boracay je pod jurisdikcijo Filipinske turistične zveze, ki skrbi, da je otok čist, miren in urejen. Vse to je seveda treba razumeti v kontekstu filipinskega razumevanja čistoče, mirnosti in urejenosti.



nedelja, 22. november 2015

Boracay 3/4

Potapljanje

Snorkling, scuba diving, to je zadeva ki jo je potrebno sprobati. Še posebej, če dobiš simpatično inštruktorico. Yoko, iz Japonske, me je hitro naučila osnovnih veščin. Prva lekcija, znaki z rokami: palec gor - gremo višje, palec dol - gremo nižje, 2 prsta na očeh - glej me, ... Najbolj pomemben znak ni palec gor (ker bi to pomenilo gremo višje), ampak znak za OK. Oblikuješ ga s palcem in kazalcem v črko O. To pomeni, da je vse OK.


Boracay 2/4

Ko me kdo vpraša, kaj je najlepše na Boracayu, vsi vemo kaj je to. Bela plaža, čista voda in sončni zahod.















sobota, 21. november 2015

Boracay 1/4

Sanje
Minilo je že več kot 3 mesece. V Manili še vedno isto. Administracija, administracija in še enkrat administracija. Ampak, firma je odprta, prvi zaposleni so na tečaju.

Za mene prihajajo počitnice, dopust, ležanje na plaži, koktejli ... Prvi dopust na Filipinih



ponedeljek, 19. oktober 2015

Manila - v nedeljo

Priprave na noč čarovnic
Končno ena nedelja, ko sva šla malo naokrog po Manili. Do sedaj se mi nekako ni izšlo. Ali so bili sestanki, urediti še kakšno stvar pred novim delovnim tednom ali pa vreme ni sodelovalo.

Današnja tarča je bila bližnja reka in kar se bo pač zgodilo na tej poti. Avantura :). Pogumno, v neznano.

No, vsaj Simona tako misli :).

sobota, 17. oktober 2015

Singapur adventure (5/x)


Merlion
Ko si v Singapurju, se moraš štemplat pri merlajonu. No, za ne-štajerce, pri Merlion (pol lev pol riba). Kip je na najatraktivnejši lokaciji. Od tod je najlepši pogled na Sands Bay hotel, Lotusov cvet (Science museum) in kolo (Singapore Flyer). Ponoči je tu "točka nula" za ogled Lasser showa.



torek, 13. oktober 2015

Singapur adventure (4/x)

Night Safari

Night safari

Ko že misliš, da te v Singapurju ne morejo več presenetiti, se spet izkažejo.

Neverjetno, koliko stvari se da skriti na majhnem otoku z eno največjih gostot prebivalcev na svetu. Nova noč, nova avantura.


nedelja, 11. oktober 2015

Singapur adventure (3/x)


Flower Dome (Rožna kupola)

Po kulturnem šoku (strokovno - prenasičenost z rožami) silim še v večje težave. A kaj morem, karte so kupljene. Flower dome je po površini nekaj večja od Cloud Forest (1.2 hektarja), vendar tudi malo nižja. Po imenu bi sklepal, da so znotraj samo rože. In instinkt ni zatajil.

Singapur adventure (2/x)


.. no, pa gremo naprej s Singapursko avanturo. Po napornem delovnem tednu, sem končno zbral pogum, da nadaljujem s pisanjem ...

Gardens by the Bay (south)

Oblast je razmišljala: "Zakaj bi delali parke v mestu! Naredimo raje mesto v parku. Obkrožimo celo mesto s parki, naredimo parke v mestu, naredimo park namesto mesta." In zamisel je več kot uspela.

sobota, 3. oktober 2015

Singapur adventure (1/x)

Singapur je zanimiva dežela. Manjša od Slovenije (samo 720km2), več kot 5Mio prebivalcev. Če preračunamo je to več kot 7000 prebivalcev na km2, s tem pristanejo na 3 mestu na svetu po gostoti prebivalstva. Singapurska republika je tudi ena bogatejših držav, po BDP-ju na prebivalca so celo na 3 mestu. Impresivno. Ampak, ko prideš v Singapur vidiš, zakaj je tako. Vse je planirano, vnaprej predvideno. Tranzicija je potekala po korakih, vsak je prispeval svoj delež k zgodbi o uspehu. 

nedelja, 6. september 2015

Hong Kong adventure (2/2)

... nadaljevanje

5. Lan Kwai Fong & Soho 

Kam zvečer? Če je vikend blizu, je najbojša destinacija Lan Kwai Fong. Trume turistov in domačinov najdejo svoj košček zabave v tej četrti. Tukaj najdemo več kot 100 različnih internacionalnih gostiln, barov, pubov, clubov in ostalih tipov restavracij.

sreda, 2. september 2015

Hong Kong adventure (1/2)

V Aziji je vse blizu. 2 uri do Hong Konga, Vietnam 1.5 ure, 3.5 ure do Singapurja, 4 ure do Balija in podobno. Hop na avion  in že si tam. AirAsia ima zelo ugodne lete, še bolj ugodni so leti letalske družbe Cebu Pacific. Novejša flota avionov, dobre statistike v varnosti. Gremo. Oziroma, letimo ...

Polet

Največji izziv v Manili je prihod na letališče. V normalnih razmerah 15 min (beri sredi noči brez prometa), sredi dneva je zgodba čisto drugačna. Na letališče je potrebno iti vsaj 3-4 ure prej, da ne tvegaš zamude na avion. Naročimo Uber in gremo. Ne vem kako, ampak 20 min kasneje smo na letališču. Voznik je uporabil Skyway, plačljiva avtocesta na stebrih. Na avtocesti praktično ni prometa in je 10 kilometrov hitro mimo. Par uric na letališču v dobri družbi hitro mine. Hitro smo na avionu in odletimo novim dogodivščinam naproti.

ponedeljek, 24. avgust 2015

Ocean park Manila

Deževni sobotni dan je potrebno izkoristiti za obisk atrakcij, ki so blizu. Predvsem takšnih, ki si jih lahko ogledaš ne glede na vreme (beri dež). Kasneje sva videla, da je ta dan po Filipinih pustošil tajfun, že drugi v najinem 3 tedenskem bivanju tukaj.

Najina izbira:
Manila ocean park

ponedeljek, 17. avgust 2015

Manila - prevozna sredstva

Premikanje po Manili, še posebej v Makatiju je prava nočna mora. Vse kar ni v peš razdalji je zelo daleč. Tukaj ni metroja, tramvaja, vlaka (no ja, je vlak ...). Kakršen koli premik gre izključno z avtomobili, malimi avtobusi oz Jeepney, kombiji, avtobusi, tricikli, motorji, celo konje najdeš tukaj. 

Vse skupaj pa absolutno prenapolnjeno. Na motoru se pelje cela familija, par otrok, žena, verjetno še babice in dedki, kure pa še kakšen sosed. 

sreda, 12. avgust 2015

Shoping in Manila - Greenbelt

Tudi tukaj je nakupovanje stres. Če želiš nekaj kupiti v Manili, v metropoli z več kot 15 Mio prebivalci, nekateri pravijo, da celo več kot 20 Mio, imaš velik problem. Odločiti se moraš, kateri nakupovalni center boš izbral, v tem centru najti pravo trgovino. In končno poiskati izdelek, ki bi ga rad kupil. Če med vsem tem iskanjem ne pozabiš, kaj bi rad kupil. Jaz sem že :).

sobota, 8. avgust 2015

Tržnica - Salcedo city

V soboto ni tako velike gužve v mestu, kljub temu, da imamo 6 dnevni delovni teden. Upam, da to ne velja za naše poklice, sicer bom imel samo en dan fraj, nedeljo.

Obisk tržnice je paša za oči. Polno čudnih rastlin, sadja, zelenjave, tudi morske stvari so na voljo. Ene še vedno migajo. Prodajalci prijazni, praktično vse lahko probaš. Še najboljši je bil Jack fruit, mešanica med mango in banano :).

petek, 7. avgust 2015

Potovanje

Do Manile lahko plavaš, se pelješ z ladjo ali pa preprosto kupiš letalsko karto in tja letiš. Izbrala sva najhitrejšo opcijo, torej polet. Nisem pa vedel, da bomo leteli že do letališča. Števec na taxiju je redko padel pod 150km/h :). Če bi plačali kazen, bi jo plačali, ker smo prenizko leteli. Sem si misli, če preživim tole, bom tudi vse ostalo.

ponedeljek, 3. avgust 2015

Ptuj, zadnji trenutki

Danes še doma. Zadnje priprave na potovanje so v teku. Hmm, no skoraj zadnje. kovček je še vedno na podstrešju, obleka in ostale stvari varno v omari. edino, kar je pripravljeno, so spiski, kaj vse je treba vzeti zraven.