nedelja, 13. december 2015

Macau 1/1

Venetian, Galaxy ponoči

Kadar delaš v igralništvu, je obvezno, da obiščeš največja mesta, kjer se nahajajo igralnice. Najbolj znano igralniško mesto na svetu je Las Vegas. V Aziji imajo kopijo, reče se ji Macau. Leži ob meji s Kitajsko. Ciljajo na igralce, ki prihajajo iz Kitajske. Nekdanja portugalska kolonija je sedaj nova meka Azijskega igralništva. Kot, da bi dal Las Vegas na steroide. V Macau, kamorkoli pogledaš, vidiš zveneča igralniška imena: Venetian, MGM, Wynn, Galaxy, ... Samo v igralnici Venetianu imajo več sob kot v celih Benetkah, pa še lepše je urejena: še starejša, še bolj čista, večja od originala :).

Zemljevid Macau
V Macau sva poletela iz Manile. Pot je pravzaprav kratka, slabi dve uri poleta. Če letiš s PAL (Philippine Airlines), kjer kratica pomeni tudi Plane Always Late, potrebuješ malo več. Kakorkoli, v Macau prispeva v petek popoldan. In avantura se prične. Kako do hotela? V vsej zmedi, ki sva jo imela pred odhodom, se nisva najbolje uspela pripraviti na potovanje. Pristala sva na letališču, takorekoč v vodi. Steza je zgrajena na zemlji, ki so jo iztrgali morju. Tako, kot večino ozemlja v Macau.
Po stari navadi, taxi odpade, na letališču so ponavadi full dragi. Free shuttle do hotela. Hmmm. Kje pa so?
Lotus bridge
Eh, gremo z avtobusom.
Menjava denar, iz HK dolarjev (HKD) v Macau dolarje (MOP). Menjava je 1:1, to je približno 8 MOP = 1 EUR. In greva na avtobus. Seveda, denarja ne vračajo. Spet nazaj na letališče, spijeva kavico za 5€. Dobiva nekaj malega drobiža, bankovec za 10 MOP. Ena vožnja z avtobusom je 4.2 MOP.
Grand Lisboa - najvišja stavba v Macau
Kot je razvidno iz slike, je Macau dejansko sestavljen iz dveh otokov. Zgornji (pol)otok se imenuje Macau, spodnji otok je Taipa. Večina igralnic, največjih, je na otoku Taipa. Najin hotel je na zgornjem delu, torej se morava peljati preko mosta. In prvo presenečenje: v Macau vozijo po levi strani. Kaj? Zakaj? Kako? Saj niso Angleška kolonija. Na svetu je zelo malo držav, ki bi mejile in hkrati imele različne strani vožnje. Najhuje je na Tajskem, kjer vse 4 sosednje države vozijo na desni.

V Macau menjavo strani vožnje rešujejo z lotusovim mostom. Rešitev je pravzaprav genialna. Menjavo strani vožnje opraviš kar med vožnjo. Verjetno malo težje prestaviš volan iz ene na drugo stran :).

Nekako najdeva pravi avtobus, ki naju odpelje na zgornji otok, Macau. Na končni postaji GPS pokaže, da sva samo 700m od hotela. Za to pa res ne bova iskala novega prevoza. Saj ne more biti tako daleč :). V daljavi so že prvi kazinoji.

Pogled iz hotela - žal ne iz najine sobe (ni bila na morsko stran)
Na poti naletiva na Mc'Donalds, kjer pojeva obvezen obrok. Kovček in kolesca preživijo težko pot do hotela. Hotel je skrit na hribčku, kjer je super pogled na celoten Macau.

Blišč in lučke v Macau
Zvečer izkoristiva priložnost in greva na sprehod. Seveda, greva naravnost v igralnice. Najbližja igralnica je kičasta Grand Lisboa. Kič je posledica bližine Kitajske, kjer velja, da bolj kot je pisano, bolj so veseli. In če še ni dovolj pisano, dodajo še par lučk, takšnih lepih, vijoličnih.

Igralnica v Grand Lisboa
V igralnicah opaziva, da niso tako polne, kot so vsi govorili. Vsaj polovico miz je prostih, ni igralcev. Verjetno je to posledica odločitve Kitajske vlade, da omejijo dostop Kitajcem, da bi igrali v Macau. Predvsem skušajo omejiti količino denarja, ki se pretaka v drugo državo.

    

Češnje
Igralnice kar tekmujejo med seboj v razkošju. Vsa oprema je v superlativih, urejenost je na višku. Največ razkošja ponavadi opaziš v hotelih, kjer ne veš, ali je to vhod v muzej, zabaviščni park ali kraljevo palačo ... Ne, žal je samo recepcija. Je pa zanimivo opazovati, kaj privlači igralce. Blišč, zlato, razkošje brez primere. Ki ga seveda sami plačajo v igralnicah.

Rakci


Za gurmane je na ulicah na voljo ogromno različnih svetovnih kuhinj. Kot ponavadi, se ustaviva v gostilnah, kjer imajo velike akvarije. Sva velika ljubitelja rib in rakov. Kot ponavadi, se hitro poslikava in greva dalje iskat nama domač McDonald's.



Ni komentarjev:

Objavite komentar