četrtek, 17. december 2015

Macau 3/3

Macau
Z veseljem sporočam, da v Macau niso samo igralnice. Dejansko obstaja celo stari del, mestno jedro, ostanki Portugalskega vpliva. V 16 stoletju so Kitajci podelili pravico Portugalcem, da zasedejo ozemlje v Macau (pod strogo kontrolo Kitajske). V zameno so Portugalci morali opraviti s pirati v okoliških vodah. Leta 1987 so Kitajci in Portugalci podpisali nov sporazum, s katerim je leta 1999 Macau postal Special Administrative Region (SAR) of China. 400 letna prevlada Portugalske je končana.

Portugalci so v deželi pustili velik pečat. Arhitektura, religija, vse je v stilu Portugalcev. Rezultat je mešanica kultur, templjev in cerkev. Na najprestižnejših lokacijah po mestu so cerkve in hiše premožnih ali vplivnih Portugalcev. Arhitektura precej podobna evropski. Je pa zanimivo, da je najdaljša življenska doba na Kitajskem prav v Macau. Država ima 600 tisoč prebivalcev in je velika 28.2 km2. In raste. Na veliko izsušujejo močvirja in gradijo igralnice.

Ruševine (ruins) St. Pauls katedrale

Katedrala St. Pauls od spredaj
Katedrala St. Pauls iz zadnje strani
Pogled proti mestu
Topovi na trdnjavi

 Katedrala je bila zgrajena med leti 1602 in 1640. V svojem času je bila največja katoliška cerkev v Aziji. Leta 1835 je zgorela zaradi tajfuna.















Guia Fortres (Light house)

Svetilnik
Razgled


Trdnjava je bila zgrajena med 1622 in 1638 po neuspešnem pozkusu Nizozemske, da bi osvojila Portugalski del Macau-a.

Kasneje so leta 1864 zgradili še svetilnik. Čudovito mesto za slikanje in za spuščanje dronov. Po dolgem času sem spet slišal zvok drona, ki je snemal svetilnik in trdnjavo.




Svetilnik je na sredini levo
Bil je prvi svetilnik zgrajen v zahodnem stilu v vzhodni Aziji in na Kitajski obali. Stoji na 91m nadmorske višine, njegova luč je vidna 20 milj. Zgrajen je na najviški točki Macau-a.

Maketa svetilnika
Danes je trdnjava in svetilnik zelo obiskana turistična točka.

Mestno jedro

Katera glava je prava
Molimo
V mestu se nahaja mešanica krščanskih in budističnih znamenj in objektov. Na sliki je štiriglavi buda. Vsi spomeniki so vzorno vzdrževani.








Na tržnicah prodajajo meso, ribe, sadje, zelenjavo. Vse po strogih merilih HASAP-a.

Utrinek iz ulice
V starem delu mesta je vedno gneča. Treba se je držati skupaj, da se ne izgubiš. Eno roko na denarnici, drugo na telefonu, oči v pozoru.

Novoletna okrasitev
Obsedenost z novoletno okrasitvijo je vidna tudi tukaj. Smrekice, rože, lučke, darila na vsakem koraku.

Sončni zahod, v ozadju Grand Lisboa
Brez sončnega zahoda ne gre. Ne vem, ali je kriv smog ali visoka vlaga, da je namesto sonca samo velika krogla.

Mandarin house

V srcu mesta se nahaja zanimiv muzej, poimenovam Mandarin house. Hiša je bila zgrajena 1869.

Stavba je stanovanjski objekt, kjer je prebival Zheng Guanying, teoretik in reformist iz poznega Qing obdobja.Velikost hiše je 4000 m2 in je ena največjih stanovanjskih hiš v celem Macau. V 30 letih prejšnjega stoletja se je družina izselila iz hiše in jo dala v najem. Od takrat dalje je šlo z hišo samo na slabše.

Gejša
Največje zabeleženo število prebivalcev v hiši je bilo več kot 300, živeli so v izredno slabih razmerah. Leta 2001 je skrb za hišo prevzela vlada, leta 2005 je bila uvrščena na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Sunny Lee

Kdo je že rekel, da se stvari ne meče stran. Da čez 8 let vse prav pride. Ker sem obdržal kontakt s Sunny Lee, sem v Macau lahko izkoristil priložnost, da se ponovno srečava. Minilo je že 8 let, odkar sva se spoznala na Kitajskem. V tem času se je Sunny preselila iz Jin Joe v Macau.

Druženje smo izkoristili za večerjo, kasneje nama je pokazala par igralnic. Res sem je bil vesel, da sva se ponovno srečala.

Sunny
 In še ena družinska slika.

Simona, Janvid, Sunny v Wyn kazinoju
S tem zaključujeva obisk v Macau in se že veseliva, da kmalu pridejo na obisk otroci.





1 komentar: