torek, 13. oktober 2015

Singapur adventure (4/x)

Night Safari

Night safari

Ko že misliš, da te v Singapurju ne morejo več presenetiti, se spet izkažejo.

Neverjetno, koliko stvari se da skriti na majhnem otoku z eno največjih gostot prebivalcev na svetu. Nova noč, nova avantura.





Zemljevid safarija
Spet slediva nasvetu iz Trip Advisorja, ki je postavil Night Safari visoko na lestvici atrakcij.
Karte že imava, sedaj je potebno najti pot do te atrakcije. Sprva zgleda preprosto, ampak potem naenkrat vidiš, da vlak ne pelje do tja. Potrebno bo prestopiti. Slediva nasvetu gospoda iz podzemne železnice, ki nama pove, kje je potrebno prestopiti. Navodilo je preprosto, ko prideš do te postaje na podzemni, izstopiš in greš "naravnost", ne moreš zgrešiti.

Ta "naravnost" je bil:
  • 1x dol
  • obrat levo, 100m
  • tekoče stopnice dol
  • greš pod cesto
  • tekoče stopnice navzgor
  • 200 m po avtobusnem terminalu
  • na koncu desno
  • in "naravnost" 50m

Njami, turisti prihajajo

Preprosto kajne. Vstopiš na avtobus številka 197. Si na avtobusu. Imena postaj niso zapisana in zato ne veš kje bo treba izstopiti.
Najbolj izviren nasvet na avtobusu je: "Izstopiti je potrebno na predzadni postaji :)".
Kmalu opaziva, da nisva sama v tem razmišljanju. Potniki na avtobusu se gledamo med sabo, večina nas ima neke mape, karte, vodiče, fotoaparate, selfie sticke, slovarje, ...


Predstava na vhodu

Tram
Na koncu vidiš, da je pravzaprav cela avtobusna linija namenjena prevozu do nočnega safarija. Kot že ime pove, se zadeva dogaja ponoči. Tja sva prispela globoko v temi, malo naju je skrbelo, kako bo za nazaj, da ne zamudiva zadnjega vlaka.

Po registraciji na blagajni končno vstopiva v safari. Že na vhodu te presenetijo požiralci ognja, ki veselo nastopajo. Seveda je predstava namenjena predvsem razbitju vrste, ki čaka na prevoz po parku.

Muceka
Veliki vlaki "tram" hitro požirajo obiskovalce in jih odpeljejo globoko v temo. Električne lokomotive praktično ne delajo hrupa, zato se lahko mirno vozijo mimo živali.
Po vstopu v vagon vlakec odpelje, luči pogasnejo. Naenkrat si v popolni temi. Oči potrebujejo nekaj časa, da se navadijo teme in potem že prvo presenečenje, prve živali. V polsvetlobi začenjaš spoznavati zveri, ki se skrivajo  v naravi.



Čisto udomačene


Takoj na začetku nam razložijo, da je uporaba fleša in luči prepovedana. Kot da bi šel na safari s šolskimi metki. Kako bom ujel Cecila? Tako kot se lovci hvalijo s tujim plenom, se bom jaz hvalil z ne-mojimi slikami.
Vlak vozi med skupinami živali, se ustavlja, prijazen vodič pa razlaga, kaj naj gledamo, kje se skrivajo živali. Večina živali je budnih in nas neustrašno gleda.




Hijene
Eleganca

















Zveri so za varnimi ogradami, da jih turisti ne napadajo.

Večina živali (nenevarnih) se sprehaja med vlakci. Seveda imamo prepoved, da se jih dotikamo, saj so to kljub vsemu divje živali in kot takšne nepredvidljive.

Tapirji - 300kg ljubljenček
Sloni so mogočne živali tudi ponoči. Čudoviti ogromni beli okli.

Da o kralju sploh ne govorimo, čista prevlada.













Prežvekovalci mirno delajo nadure

Vlak v dobre pol ure obkroži cel park. Nešteto živali, še več podatkov. Na začetku sem bil razočaran, ker ne smem uporabljati foto aparata. Na koncu pa sem ugotovil, da sem dejansko videl in doživel Night safari.

Po parku se lahko premikaš s pomočjo vlaka, lahko pa izbiraš tudi med peš potmi, ki potekajo med ogradami. Na voljo je urnik hranjenja, kjer opazuješ skrbnike in hrano, ki jo živali obožujejo. Verjetno ni potrebno naglasiti, da so v času hranjenja živali polno aktivne. V samem parku ni opaziti zaščit in ograj. Pozoren obiskovalec vseeno opazi, da so področja dobro zaščitena. Vsaka žival ima veliko prostora za gibanje in počitek.

Vsekakor 3-4 ure hitro minejo in počasi je potrebno iskati, kako se vrniti nazaj v hotel. To je bil ločen izziv, ki sva ga uspešno prestala.

ps. Kot sem napisal v začetku, fotografije niso moje, zato se zahvaljujem neznanim avtorjem, da so mi jih posodili. Ponavadi so slike boljše od tega, kar vidiš v realnosti, tukaj pa moram poudariti, da so zadeve res takšne, kot so videti na slikah (in še boljše). Osebno sem bil najbolj navdušen nad kraljem živali in slonom. Oba sta izzžarevala moč in dostojanstvo, ki jima pripada.



-        

2 komentarja: