nedelja, 11. oktober 2015

Singapur adventure (3/x)


Flower Dome (Rožna kupola)

Po kulturnem šoku (strokovno - prenasičenost z rožami) silim še v večje težave. A kaj morem, karte so kupljene. Flower dome je po površini nekaj večja od Cloud Forest (1.2 hektarja), vendar tudi malo nižja. Po imenu bi sklepal, da so znotraj samo rože. In instinkt ni zatajil.


Če so bile prej rože in ostala zelenjava posajene v višino, je tukaj nekaj čisto drugega. Zelenjava, drevesa in rože so posajene po širini in dolžini. In to lahko pomeni samo eno. Še več km in megabajtov med rožami. Iščem "safe house" (recimo trgovino s tehniko ali pivo), pa žal nimam sreče. Vse to se nahaja nekje daleč v mestu.

Pogled ob vstopu - rože vsepovsod
Rastlinje je razdeljeno na različne pokrajine oz. kontinente. Najdeš recimo kalifornijsko puščavo, nasad tisočletnih oljk iz Italije, sredozemske brajde, ... Za vsakega je nekaj.

Selfie z orlom
Umetnik ustvarja lepe skulpture iz lesa. Od ptičev, konjev, ribjih jat vse do udobnih klopc za počitek.

Ognjeni konjiček
Vsake toliko pa naletiš na eksotiko, kot je recimo "bottle tree". Spodaj debelo, zgoraj pa samo par vejic.



 Jata ptičev in zmajev zamrznjena v lesu.

Igranje z lesom
 Zelo stare palme, nisem še videl takšnega modela. Spodaj široka, zgoraj pa dokaj ozke veje.

Palma
Sedaj vem, kje so kreatorji Avatarja našli idejo za drevesa. Baobab drevo je res kot iz kakšne znanstvene fantastike (ali grozljivke).

Bottle tree, v ozadju baobab
Je pa tudi kakšno drevo, iz katerega raste trava (grass tree). Travo je sicer malo težko kositi, zgleda pa zelo zanimivo. Pa veliki bonsai.






V parku je vse lepo označeno
 Še več baobab dreves, ki veselo rastejo v kontroliranem okolju.

Baobab in bottle tree v ozadju
Puščavska postavitev, kaktusi različnih modelov. Nekaterih se ni dovoljeno dotikat, predvidevam da so strupeni.



Za konec: "Tudi Flower dome je vreden ogleda, še tako zagrizeni nasprotniki rož bod(m)o priznali, da so se umetniki resnično potrudili in ustvarili pravo mojstrovino."

Supertree Grove

Supertree Grove so umetna drevesa, posejana v Gardens by the Bay. So različnih velikosti, od 25 metrov in vse do 50 metrov. Med njimi poteka "Skywalk" potka, ki omogoča ogled od zgoraj. No, tako pa sem si jih ogledal jaz, iz varne klopce. V ozadju Sands Bay.


Še en veseli dogodek. Nevesta si je zaželela ovekovečiti trenutek svojega najlepšega dne - poročnega seveda, skupaj z nami na razgledni ploščadi. Sicer ne vem, zakaj me ni pogledala. Kljub temu sta bila mladoporočenca zelo simpatična.

Romeo in Julija

Pogled na Claud, Flower dome in Supertrees
Drevesa oživijo ponoči, ko se vklopi razsvetljava. V nočni varianti se spremenijo v velikane, ogromne mreže na nebu. Pogled je najlepši od spodaj, ko poteka igra svetlobe in glasbe. Show je vsaki dan ob 8PM. Zaradi festivala je bila tokrat še posebej velika množica in gneča.

Supertrees ponoči
Ležim na tleh in uživam.

Osvetljene rože
Ogromne množice ljudi v času festivala. Zaradi gneče sva skoraj zamudila na bus, ki prevaža potnike  v sklopu nočne avanture (night adventure s City tour).

Foto tapeta
nadaljevanje prihodnjič ...




-        

1 komentar: