sobota, 3. oktober 2015

Singapur adventure (1/x)

Singapur je zanimiva dežela. Manjša od Slovenije (samo 720km2), več kot 5Mio prebivalcev. Če preračunamo je to več kot 7000 prebivalcev na km2, s tem pristanejo na 3 mestu na svetu po gostoti prebivalstva. Singapurska republika je tudi ena bogatejših držav, po BDP-ju na prebivalca so celo na 3 mestu. Impresivno. Ampak, ko prideš v Singapur vidiš, zakaj je tako. Vse je planirano, vnaprej predvideno. Tranzicija je potekala po korakih, vsak je prispeval svoj delež k zgodbi o uspehu. 
Spoznali so, da je izobrazba pomemben člen v uspehu države. Imajo 98%+ pismenost, podobna je tudi stopnja zaposlenosti. Samo 2% nezaposlenih!! V državi ni družine brez stanovanja. Otroci morajo, po zakonu, skrbeti za starše. Če se starši pritožijo, lahko otroci v skrajnem primeru pristanejo v zaporu.

Singapur je znal izkoristiti svojo geografsko lego med zahodom in Azijo in zaradi tega postal glavni povezovalni člen med obema. V poslovni četrti (bančni) ima sedež več kot 200 mednarodnih bank.

50 let nazaj so se odcepili od Malezije in od takrat gre njihova pot le še navzgor. Eno od vodil je bilo tudi, da se bodo ukvarjali s turizmom. Vsaka poteza je pazljivo načrtovana. Delček zemlje, ki so jo ukradli morju so na primer spremenili v botanične parke (in ne v stolpnice).

Droga: za vsak prekršek povezan z drogo je zagrožena smrtna kazen, ki jo tudi izvedejo ne glede na to, od kod oseba je.

Smeti: ni jih.

Na tleh v celem mestu praktično ne boš našel najmanjšega papirčka, ogorka ali žvečilnega. Menda žvečilnih  sploh  ne prodajajo.


Še najmanj pa boš opazil, da bi kdo pljuval na tla. Pljuvanje (hrakljanje) je najbolj priljubljena Kitajska zabava. Vsepovsod okrog Singapurja boš videl oz. slišal Kitajce, kako iz svojih zadnjih ustnih kotičkov zbirajo slino in jo oblikujejo v zeleno kepo in jo nato z glasno salvo pošljejo med ljudi. No, tega zadovoljstva jim v Singapurju na srečo ne privoščijo. Globa obstaja celo za tiste, ki na stranišču pozabijo potegniti vodo.


Prihod
Letališče Shangi je eno lepših urejenih letališč, na katerih sem v zadnjem času bil. Povsod so rože in atrakcije, ki krajšajo čas potnikom. Od nasadov orhidej, malih ribnikov, edinstveni park metuljev, nasad sončnic in pa seveda klasična ponudba hrane in duty free trgovin. Če naredim primerjavo med letališčem Hong Kong in letališčem Singapur, tukaj gre točka Singapurju.

Changi airport
Transport

Na letališču lahko za 30 SGD (slabih €20) kupiš 3 dnevno karto za vlak, ki velja v celi državi za vlake in avtobuse. No, saj sem omenil, da je cela država 20km x 40km. 

MRT - Čisti vlaki
Potovanje z vlakom je udobno in hitro. Če sem prej pohvalil Hong Kong-ški MRT, moram sedaj še bolj pohvaliti Singapurskega. Občutek varnosti, čistoče in enostavnosti potovanja je v obeh primerih enak.
Kljub vsemu, sem se po 3 dneh potovanja z vlaki odločil, da gre točka za transport HongKongu, saj prepeljejo več potnikov, več je postaj, bližje so atrakcijam,…

V Singapurju se je zgodilo, da je vlak zapeljal pol metra predaleč in so se vrata vlaka odprla šele, ko je strojevodja zapeljal pol metra nazaj na določeno točko. Tako v Singapurju kot Honk Kongu so namreč dvojna vrata (podobno kot na dvigalih). Ena na vlaku in ena na postaji. Če vlak ne stoji pravilno, ne moreš vstopiti ali izstopiti.

Ni muzej, ampak postaja podzemne železnice MRT
Po enem prestopu sva v mestu, prideva točno pod hotel Marina Bay Sands. Juuupppiiii. Iščeva izhod na svetlobo, na sonce. Gledava znake in se odločava ali greva proti proti botaničnemu parku ali na drugo stran, proti poslovnemu delu. Eh, saj je vseeno. In kot vedno, ko greš na slepo, naletiš na najlepše stvari.

Singapur, finančna četrt (iz Bay Sands)
V finančni četrti tekmujejo, kdo bo naredil atraktivnejšo stekleno stolpnico. Večina stolpnic je res lepih, ene so pa čist mimo. Arhitekti pač... Tukaj se težko odločim, kam gre točka. Vendar zmaga Singapur, predvsem zaradi čistoče.

Bay Sands hotel

Pogled na drugo stran in navzgor, čista fantastika.

Nasmejana turista, Bay sands v ozadju
V ozadju je Bay sands hotel, ki ima preko 2500 sob, 120 tisoč m2 veliko sejmišče, ogromno trgovin in butikov, muzej, 2 veliki gledališči, 7 celebrity-chef restavracij, 2 kristalna paviljona in največji atrium kazino na svetu s preko 500 miz in 1600 igralnih avtomatov. Na vrhu je 340 metrski SkyPark z 150 metrskim bazenom. Iz bazena je viden cel Singapur. Na eni strani sega platforma skoraj 70 m čez rob zadnje stolpnice.

F1 je mimo

ampak mesto je še vedno okupirano z zaporami, s katerimi so varovali stezo (in kasirali karte). 

Singapore, a week after
 Najbolj pogumni pa gremo na amfibijo (Duck) in direktno na progo Formule 1.

Po stezi F1 z amfibijo
Na nekaterih delih, recimo zadnji ovinek, je proga še vedno ograjena, nekaj časa bo še trajalo, da bodo ostanki F1 odstranjeni. 

Zadnji ovinek, ni vonja po bencinu
Na cesti so ostanki gume, ki je odpadala s koles dirkalnikov. Zaradi dima v zraku sploh ne voham bencinskih hlapov, ki so še teden nazaj bili glavni onesnaževalec ozračja.

Nadaljevanje prihodnjič ...


Ni komentarjev:

Objavite komentar