nedelja, 6. september 2015

Hong Kong adventure (2/2)

... nadaljevanje

5. Lan Kwai Fong & Soho 

Kam zvečer? Če je vikend blizu, je najbojša destinacija Lan Kwai Fong. Trume turistov in domačinov najdejo svoj košček zabave v tej četrti. Tukaj najdemo več kot 100 različnih internacionalnih gostiln, barov, pubov, clubov in ostalih tipov restavracij.



Množice obiskovalcev v nočni četrti Lan Kwai Fong

Prav v srcu Lan Kwai je Hard Rock Cafe, restavracija mimo katere ne moreva. Obvezen je nakup kakšne majice z napisom Hong Kong. Domača zbirka se hitro veča.

Zabava tudi pred Hard Rock Cafe-jem
Ljudje plešejo na ulicah, vsaka gostilna ima happy hour, ponujajo razne akcije. Samo kaj, ko ne veš, kaj vse to pomeni :).

Small print is sometimes important
Včasih je potrebno prebrat tudi male napise, ne samo izstopajoče.

6. Mid Levels Escalators

Promet v Hong Kongu rešujejo na razne načine. Večino z vlaki in avtobusi, ki so učinkovito prevozno sredstvo na ravnicah ali na manjših vzpetinah. Čim pride do velikih vzponov je rešitev samo ena: tekoče stopnice. In v Hong Kongu je vse veliko, dolgo ... Tudi tekoče stopnice.
Mid Levels Escalator je sistem stopnic, ki se prične na ravnini. Skozi serijo tekočih trakov in stopnic, vijugastih med nebotičniki, se zaključijo 135 metrov višje. Sistem povezuje stanovanjski del Hong Konga s poslovnim delom.

Tekoči trakovi proti vrhu (na levi avtomatski, na desni ročne)
Sistem je dolg 800m in poteka v eno smer. Dol vozijo med 6:00 - 10:30, kasneje se smer vožnje spremeni in se lahko pelješ gor 10:30 - 24:00. Ob stopnicah pa nepogrešljiva množica lokalov, ki vabijo s svojo ponudbo.


Del sistema stopnic, od višine se kar zvrti

7. Ding Ding (tramvaj) 

Ko si v Hong Kongu mimo Ding Dingov ne moreš. Včasih, ko je pridrvel mimo res nisi vedel, kaj so imeli v mislih njegovi konstruktorji. Še največkrat sem se spomnil na Harry Poter-ja in čarovniški tramvaj. Ozek, visok, počasen ... Zgrajen je bil že leta 1904 in je zametek današnjih sodobnih prevoznih sistemov. Takrat je bil vitalni del premikanja množic, danes pa bolj ali manj samo turistična atrakcija.

Trip advisor
V vsem tem času se ni spremenilo nič. No, mogoče samo to, da so vseh 163 vagončkov poslikali z različnimi reklamami.

Kičasti tramvajček
Tramvaji vozijo na 6 različnih progah po mestu. Napajajo se z elektriko, vozijo po tračnicah, prostor si delijo z ostalim prometom, podobno kot avtobusi, taksiji in avti. Še najbolj smešno je, ko zavira in trobi peščem ter ostalim, ki se pojavijo na njegovi poti.


Harry Poter se bliža
Cena za eno vožnjo je 2,3 HKD, v našem denarju je to cca 30 centov. Glede na to, kako so poslikani menim, da se financirajo iz reklam. Če potrebuješ hitrejši prevoz, greš nadstropje nižje na MTR.

8. Največji Man Mo Temple v Hong Kongu

Na najini listi znamenitosti je tudi tempelj Man Mo, skrit v središču Hong Konga. Pot do njega je označena s kažipoti in ga je precej enostavno najti. Največja znamenitost so ogromna viseča kadila.

Spiralno viseče kadilo
Ogorki padajo na pepelnik, ni nevarnosti požara.

Tempelj poln kadil
Prižgana kadila na stropu, na mizah in na tleh uspešno zakajajo okolico. Oči kar pečejo.


Vse v ognju in dimu
Tempelj je poln turistov, ki mirno opazujejo obrede, ki se izvaja tukaj. Poenostavljeno, tempelj je posvečen dvema bogovoma in sicer bogu literature Man Cheong in bogu borilnih veščin Mo Tai. Zato tukaj pogosto srečaš (med drugimi) tudi znanstvenike in študente, ki prosijo za uspeh pri študiju in raziskavah.

Zanimivosti kar tako

Gradbeni odri so pri nas iz kovinskih cevi in spojk. Potem po potrebi na njih dajo lesene ali kovinske plošče.

Gradbeni oder v renfuzi
 Ko sva se sprehajala po mestu naenkrat zagledava gradbeni oder, v bambus izvedbi. Mislil sem si, verjetno samo popravljajo nekaj v zgornjem nadstropju in so naredili začasni rešitev.

Bambus gradbeni oder
In potem vidiš, da se da z bambusom narediti tudi oder za več deset nadstropne stolpnice. Takrat začneš spoštovat ta košček lesa.

Kdo pravi da potrebuješ kovinski gradbeni oder
Zanimivo ime ulice, verjetno po kakšnem umetniku.

Ulica v Hong Kongu
Turbo oz Jet-Angel, s takšnim zaščitnikom te nikoli ni strah :).

Turbo angel
Namesto zaključka

Hong Kong je zanimivo mesto, ki se ga ne da ogledat v 3 dneh. Je mesto priložnosti, povezava med Kitajsko in Zahodom. Potovanje po mestu je enostavno, hitro in predvsem varno. Če te gneča ne moti, je prijetno mesto za življenje. Seveda, če ti prihodki to omogočajo.






1 komentar:

  1. Ali drugače rečeno, z mojimi očmi...NORO! Samo žurajo pa ne tako kot mi! Lepo se imejta. Natalija

    OdgovoriIzbriši