sobota, 17. oktober 2015

Singapur adventure (5/x)


Merlion
Ko si v Singapurju, se moraš štemplat pri merlajonu. No, za ne-štajerce, pri Merlion (pol lev pol riba). Kip je na najatraktivnejši lokaciji. Od tod je najlepši pogled na Sands Bay hotel, Lotusov cvet (Science museum) in kolo (Singapore Flyer). Ponoči je tu "točka nula" za ogled Lasser showa.



Sands Bay hotel

Obrežje na nasprotni strani Merliona oživi, ko se približuje 8 ura zvečer. Takrat se namreč začne 15 minutni laser show. Na vrhu Sands Bay hotela se prižgejo luči in začnejo ritual igre svetlobe, glasbe in vodometov. 

V zalivu pred hotelom se nagnetejo turistične ladjice, ki veselo tržijo večerni spektakel.






Finančna četrt
Finančna četrt je dom več kot 200 bankam iz vsega sveta. 

Denarci se veselo vrtijo in napajajo celotni Singapur s prepotrebnim kapitalom, ki zagotavlja enega najvišjih standardov na svetu.
V ospredju Merlion, v ozadju steklene pošasti.

Kitajska četrt

Tudi v Singapurju imajo Kitajsko četrt. Ni čudno, saj niso daleč od Kitajske. Za razliko od drugih Kitajskih četrti, v katerih sva že bila, je tale precej bolj čista in manj "agresivna". Tudi templji so lepo urejeni in čisti.

Budistični tempelj v Kitajski četrti



V mestu je potekal festival luči, vse se sveti. Zmaga Merlion, na "kitajski način". Osvetljen je v vseh možnih barvah.

Okrog pa tisoče latern.

Indijska četrt

V Indijski četrti lahko kupiš vse. Tukaj je še več trgovin kot v Kitajski četrti. Neverjetno. 

Tržnica
Na tržnici sva našla tudi okraske iz rož, neke vrste ovratnice iz svežih rož, namenjene darovanju bogovom v hindujskih templjih.

Barvni okraski
Najina tarča so bili hindujski templji. Od zunaj pisano okrašeni z malimi kipci oz. skulpturami ljudmi, stoječimi na strehi.


Hindujski tempelj
Pred vstopom v tempelj, se je potrebno sezuti. Tudi nogavice. Ob vhodu so umivalniki, kjer si lahko umiješ noge, če imaš umazane. Ali si jih umiješ ob vrnitvi iz templja.

V hindujski veri se bog pojavlja v treh oblikah. Ko ustvarja se imenuje Brahma, ko vzdržuje obstoječe stanje je Vishnu in ko uničuje je Shiva.

          
Vishnu
       
Paravati





















Božanstva se reinkarnirajo in prehajajo iz ene v drugo obliko. Buda je deveta manifestacija boga Vishna.  Indijske ženske imajo na čelu pike, tako imenovano tretje oko, duhovni vid. Rdeča pika pomeni, da je ženska poročena, črna pa, da še nima moža.

       
Ganesh
           
Pobiranje darov




















Ženske so večinoma oblečene v tradicionalne sarije.

Arabska četrt

Singapur je multikulturno mesto. Na majhnem prostoru se gnete ogromno število ljudi različnih ver. No, malo so se zložili po verah, da ne bi prihajalo do pomot.

Mošeja
Zelo lepa mošeja, žal so jo prenavljali in je nisva mogla iti pogledat. Od zunaj je bila kot iz pravljice 1001 noč, ali pa iz Gardalanda. Ženske imajo ločen (zadnji) vhod, tudi umivalnice so na različnih mestih. Baje ženske pri molitvi ne smejo biti  v istem delu kot moški. No, saj si mislim zakaj. Če bi bila pred mano ena na kolenih in se sklanjala naprej, verjetno ne bi posvečal preveč pozornosti molitvi. Molitev in duhovnost pa je osnovni namen obiska v cerkvi, templju, mošeji, ...

           
Mošeja iz drugega kota
Plesoči derviš
Na ulicah je bilo polno delavnic in različnih prodajaln. Najbolj se mi je seveda svetil kebab, ki pa sem mu, zaradi verskih nazorov (beri Simona), moral odpovedat. No, šla pa sva pogledat prodajalno preprog. 

Prodajalec preprog
Preproge iz Irana, Perzije, Afganistana, ... vse v tej prodajalni. Povprečen čas izdelave ene preproge: 6 mesecev. Vmes pa še kasirava lekcijo oz. politično mnenje o Iranskem predsedniku (Hassan). Dečko je bil iz Irana, prebegnil je v Singapur, da se izogne problemom zaradi predolgega jezika in nestrinjanja s trenutnim režimom. Preprogo pa bi dostavil direktno domov, cena - sitnica.

Prodajalka blaga
Ogromno blaga, še najmanj ga je bilo na lutkah. Žal nisem videl nobene, ki bi si lahko oblekla obleko iz lutke.


Skulptura: otroci in reka (boys jumping into Singapore river)
 Središče nočnega življenja v Singapurju je v Clark Quay-u, ki oživi ponoči.

Clark quay
O Singapurju bi lahko pisal v nedogled ... Res je izjemna država oz. mesto. Na majhnem prostoru najdeš vse, najmodernejše mestno jedro, podzemno železnico, nebotičnike, naravo, živalski vrt, različne kulture, plaže ... 

V kratkem času žal nisva uspela videti vseh atrakcij. Na spisku nama manjka Universal studio, Sea akvarium (največji akvarij na svetu), ZOO, kolo, nočno življenje v Clark Quay ...


Ni komentarjev:

Objavite komentar