sobota, 12. marec 2016

Mayon (1/4)

Mayon
Spet sva nazaj v Manili. 2 tedenski dopust v Sloveniji je (pre)hitro minil.
Pričelo se je zadnje četrtletje najinega bivanja na Filipinih. Stvari se urejajo, misija odpiranja podjetja, iskanja ljudi in pisarne se zaključuje. Podjetje posluje, ljudje veselo delajo, obnova pisarne pa je tudi pri koncu. Vseeno bo napeto do samega konca (in še naprej).

Vikendi so dolgi, čas je potrebno koristno uporabiti za potovanja na bližnje lokacije (ha ha), z avionom.

Idejo za aktivni vikend sva dobila kar na bankovcu za 100 pesov. 

Kako? 

Na njem sva videla sliko vulkana Mayon. Odločitev ni težka, gremo gledat, zagotovo ni brezzveze na bankovcu.

Primerjava: Oblika, barva, zgleda, da so ga kar zadeli. 


O vulkanu

Izbruh September 1984
Imenujejo ga tudi Mount Mayon. Je aktiven stratovulkan v provinci Albay, otok Luzon. Luzon je glavni filipinski otok, tudi Manila je na njem. Mayon je znan po svoji obliki "idealnega konusa", najbolj simetričen vulkan na svetu. 

Visok je 2,462 m, do morja je samo 10km. Je najaktivnejši filipinski vulkan z 49 zabeleženimi izbruhi v zadnjih 400 letih. Največji izbruh je bil leta 1814, ki je pokopal vasico Cagsawa, ampak o tem več kasneje. 



Filipinski vulkani (2/5)

Mayon je med 5 največjimi filipinskimi vulkani. 

Mayon iz zraka



A319, v ozadju Mayon v oblakih
Potovanje

Do Legaspija lahko prideš po zraku, cesti ali vodi. Najhitrejša pot je vsekakor z avionom, samo slaba urca iz Manile. Z avtom bi potrebovala celo noč (10-12 ur). Po vodi pa raje nisem gledal. Letališče je malo, pilot mora biti spreten, da ustavi letalo na tako kratki stezi. Vse je precej domače. Komaj čakam, da ga vidim. Vulkan namreč.




Po enournem poletu smo uspešno pristali v Legaspiju. Hitro najdeva taxi in že sva v hotelu. Sobico sva vzela v prijetnem majhnem družinskem Bed&Breakfastu, tik pod vulkanom. Imeli so vse, zajtrk, internet, toplo vodo, čiste sobe, klimo in pivo.


Lačna


Piknik plac






















Pogled iz sobe - ni morska stran
B&B (Balay de la Rama) je lepo opremljen in čist. Na Bookingu.com imajo visoke ocene. V zadnjem času je to glavni kriterij (zraven cene) pri izbiri bivališča.

Slika v najini sobi
Vegetacija je bujna, palme so vsepovsod. Zraven vulkana je regija znana po pridelkih iz kokosa, pili oreščkov, čilija, banan, riža ... Narava je bogata, nahraniti mora več kot 1.5Mio ljudi, ki živijo v regiji.

Pili Tart
Pili je orešček, podoben mandlju, uporabljajo ga v vseh možnih oblikah: pražen, kuhan, kandiran, v slaščicah...
Ogromno eksotičnih rastlin najdeš kar ob cesti.

Papaja
Rožice






































Kamorkoli pogledaš đungla.

Banana đungla, v ozadju letališče




Ni komentarjev:

Objavite komentar