sobota, 19. marec 2016

Mayon (3/4)

Največji zabeležen izbruh vulkana je bil leta 1814. Lava je rušila vse pred seboj. Med drugim je zasula tudi vasico Cagsawa. Glede na tedanjo gradnjo, no sedaj tudi ni razlike, je požgalo in prekrilo vse hiše. Edina stavba, ki je ostala vidna je bila cerkev. Lava je prekrila vas do višine 5m, na površju je ostal samo zvonik in del cerkve. Skozi stoletja je narava zrušila ostale dele stavbe. Edini preostanek je zvonik.




Cerkev v Cagsawi je bila zgrajena leta 1724 in je nadomestila cerkvico, ki so jo predtem požgali Nizozemski pirati! Hmm, nisem vedel, da so pripluli tako daleč.

Cagsawa
Ko je 1. Februarja 1814 izbruhnil Mayona ter pri uničil Cagsawo in okolico, je umrlo (ocena) 1200 ljudi. Stojim na lavi, ki je prekrila vasico. Na desni je cerkveni stolp, stena cerkeve, ki je preživela izbruh pa se je v 200 letih porušila. Od vasice ni ostalo praktično nič.

Cagsawa, Mayon, Janvid
Slike izbruhov v 19. 20 in 21 stoletju.

Cagsawa skozi zgodovino
Zgleda, da na tem območju nimajo ravno sreče z naravo, leta 2006 jih je prizadel tajfun, spet je umrlo (ocena) več kot 1200 ljudi. Kljub vsemu Cagsawa predstavlja odločnost ljudi, da kljub nevarnosti, lahko živijo v senci vulkana. Hmm, po mojem mnenju do naslednjega večjega izbruha.


Riž, hrana filipincev
To je področje riževih polj, vode je v izobilju. Zgleda, da El Ninjo tukaj ne vpliva preveč na vremenske razmere. Nekaj100km nižje, na Mindanau, so razglasili stanje naravne katastrofe zaradi suše, ki jo povzroča vremenski pojav El Ninjo.

Bogata narava, plodna vulkanska zemlja
Včasih je vode celo preveč in se zliva na bližnji travnik.

Vode je celo preveč
Turisti se veselo slikamo ob ruševinah, domačini pa prinašajo zaloge za piknik.

Klasika, naslanjanje na vulkan
Preživeli po izbruhu vulkana so se umaknili malo dalje vstran in zgradili novo vasico. Na bližnjem hribu pa je zrasla kopija stare cerkve.

Nova (stara) cerkvica

Cerkev stoji na majhnem hribčku, verjetno jih je izučilo, kako se izogniti toku lave. Od tod je en najlepših pogledov na vulkan.






Mayon, lepo simetričen
V cerkvi najdeva sliko, ki nazorno opisuje, kaj se je zgodilo v Cagsawi.

Zgodba v 3 slikah
Če podrobno pogledaš sliko, vidiš zaporedje dogodkov. Stara cerkev v Cagsawi, izbruh vulkana, gradnja nove cerkvice. Župniki so si že takrat privoščili. Edine zgradbe iz kamna so cerkve. Vse ostalo je bambus in bananini listi.

Gostilna s pogledom
Vroče je, osvežitev poiščeva v bližnji gostilni. Ne, ne v zgornji gostilni. Tam je bilo prevroče, brez sence. Spodnja je bolj za najin budget.

Sedež s pogledom na vulkan
Lignon hill

Vulkan je pustil svoje sledi vsepovsod. Vse naokrog je nametal množica majhnih in večjih hribčkov. En izmed njih je celo urejen. Kako to vemo? Ker moramo plačati okoljsko takso (environmental fee).

Lignon hill
Presenetljivo, tukaj sva videla celo koše za smeti. Nekaj se dogaja, filipince učijo čistoče. Čez par generacij ne bodo več smetili.

Koš za smeti - avtomobilska guma
Samo podroben ogled slike pokaže, da je koš narejen iz avtomobilske gume. Koristno uporabljene stare gume.

Lignon hill aktivnosti
Iz vrha hriba je čudovit razgled na Legaspi in na vulkan. Pod nami se lepo vidi tudi letališče.

Legaspi z Letališčem
Nedaleč od njega gradijo novo, večje letališče, ki bo lahko sprejemalo tudi mednarodne lete. Turistični apetiti lokalnih oblasti so res veliki. Z vulkanom in in okolico imajo ogromno za ponudit. Edina stvar, ki je tukaj ni, je lepa plaža. Vse plaže v okolici so črne, imajo črni vulkanski pesek.

Tropska plaža s črnim peskom, ni lepo
To mi nekako ne gre skupaj z opisom tropske plaže: palme, beli pesek, ribe.

Japonski tunel

Druga svetovna vojna je pustila sledi na Filipinih. Če so se pri nas tepli Nemci in partizani, so se tukaj tepli Američani in Japonci. Filipinci so bili na strani Američanov. V času zasedbe so Japonci zgradili zaklonišče v obliki rovov v Lignon Hillu. Pot do tunelov je zanimiva, predvsem pa strma.

Že od nekdaj vemo, da so Japonci (in Filipinci) malo manjši. Ampak tako mali vhod v tunel :).

Vhod v tunel
Tunel je dolg kakšnih 50m, ima 2 vhoda. Rezervni vhod je bil potreben zaradi Ameriškega bombardiranja Legaspija. Služil je kot skladišče orožja in streliva.

Lutka Japonskega vojaka v tunelu
Tunele sva obiskala s skupino šolarjev. Zgleda, da sva ena redkih turistov v teh krajih, zato naju šolarji prosijo, če se lahko slikava z njimi. Seveda, nič ne bom računal.

Razred, učitelja v sredini, malo večja :)
Čili

Legaspi regija je znana tudi po čiliju. Za boljši okus jedem dodajo veliko čilija. Mogoče ni kriv samo okus, verjetno je tudi čistoča pripomogla k temu :). Če imaš čilija v izobilju, potem je treba poiskati nove načine njegove uporabe.


V restavraciji First Colonial sva našla čili sladoled. Ni kaj, dajmo poskusit. Sladoled je na meniju označen z enim, dvema ali tremi čiliji. 

Kaj je na meniju?
Ups, začnimo na začetku, naročiva čili sladoled stopnja 1, z enim čilijem.

Stopnja 1, čili je samo dekoracija
Dober okus. Na začetku nič. Po par sekundah pa občutiš čili, ampak šele v grlu. Kar peče, ampak stopnja 1 je primerna za naš okus. Domišljija deluje, kam še lahko damo čili.

Čili shake
V Cagsawi sva našla celo čili shake, po domače "sili shake". Ta je bil kar vroč, nisem ga uspel popiti do konca.

I'm hot, shake pa tudi

Ni komentarjev:

Objavite komentar