ponedeljek, 28. marec 2016

Manila: China town

Vhod v Kitajsko četrt
Binondo je mestna četrt v Manili, vsi jo poznajo kot China town. Je najstarejša kitajska četrt na svetu. Ustanovljena je bila že davnega 1594, kot naselbina pri Intramurosu (trdnjava), na drugi stani reke Pasig. Kolonialisti (Španci) so želeli imeti oko nad kitajskimi migranti. Že v tistih časih je veljala za odskočno desko kitajskega trgovanja. Španci so podarili zemljo skupini kitajskih trgovcev, da ustanovijo območje brez davkov in z omejenimi privilegiji. Tja so se preselili vsi krščanski kitajci.

nedelja, 20. marec 2016

Mayon (4/4)


Na Filipinih so sredstva omejena. Zaradi tega je vse narejeno po liniji najmanjšega odpora. So mojstri improvizacije. Še najrajši so, da se improvizacija vidi, ker dokazuje genialnost rešitve. In to nikogar ne moti. Pa čeprav so ploščice na stranišču na steno prilepljene s selotejpom. Njihov cilj, ploščica mora biti na steni, je izpoljnjen.


sobota, 19. marec 2016

Mayon (3/4)

Največji zabeležen izbruh vulkana je bil leta 1814. Lava je rušila vse pred seboj. Med drugim je zasula tudi vasico Cagsawa. Glede na tedanjo gradnjo, no sedaj tudi ni razlike, je požgalo in prekrilo vse hiše. Edina stavba, ki je ostala vidna je bila cerkev. Lava je prekrila vas do višine 5m, na površju je ostal samo zvonik in del cerkve. Skozi stoletja je narava zrušila ostale dele stavbe. Edini preostanek je zvonik.

nedelja, 13. marec 2016

Mayon (2/4)

Raziskovalca na divjih konjih
Vulkan Mayon je res velika znamenitost. S svojimi 2500m višine je viden praktično iz vsakega kotička mesta. Mesta pod vulkanom so precej velika, Legaspi nekaj čez 180 tisoč prebivalcev, Daraga cca 100 tisoč. Podatek je vzet iz interneta. Ko pa sva bila tam, pa sem ocenil, da niso kaj dosti večja mesta od Ptuja :-(.

sobota, 12. marec 2016

Mayon (1/4)

Mayon
Spet sva nazaj v Manili. 2 tedenski dopust v Sloveniji je (pre)hitro minil.
Pričelo se je zadnje četrtletje najinega bivanja na Filipinih. Stvari se urejajo, misija odpiranja podjetja, iskanja ljudi in pisarne se zaključuje. Podjetje posluje, ljudje veselo delajo, obnova pisarne pa je tudi pri koncu. Vseeno bo napeto do samega konca (in še naprej).

Vikendi so dolgi, čas je potrebno koristno uporabiti za potovanja na bližnje lokacije (ha ha), z avionom.