nedelja, 10. januar 2016

Bohol 2/3

Yoda
Imam velike oči
Tarzier

Je najmanjši primat na svetu. Zgleda, kot mala opica z zeloo velikimi očmi. Živi v glavnem na Boholu in so zaščitena živalska vrsta.
So zelo občutljivi, zato je potrebno biti pri opazovanju tiho. Uporaba fleša je prepovedana. Če se mu zameriš, bo Tarzier naredil samomor. Kako? Enostavno zadržuje dih, dokler ne umre. Tudi zaradi tega jih je tako malo ostalo živih. Veliki so cca 10cm + rep. Prehranjujejo se z insekti. 
Tarzierjeve oči so 150x večje od človeških v primerjavi z velikostjo telesa. Glavo lahko obračajo za 180 stopinj. Z dolgimi nogami lahko poletijo do 5 m v daljavo, za stabilizacijo uporabljajo rep.
Tarzier desno spodaj

Zavetišče je dejansko malo večja ograda, pred katero stoji hiša z majhnim muzejem. V ogradi se nahaja okrog 8 Tarzierjev. Vsako jutro jih poiščejo vsaj 4-5, da jih lahko turisti občudujejo. Ocenjujejo, da jih v okolici živi nekaj 100.
Na srečo smo bili precej zgodnji, ko so bili Tarzierji še budni. Kasneje, ko je sonce močnejše, gredo spat, saj so nočne živali. In potem lahko pozabiš, da bi jih lahko slikal, ko so budni oziroma z odprtimi očmi.

Chocolate hills
Čokoladni hribčki

So največja turistična atrakcija na Boholu. Hribčki, ki zgledajo kot velike kepe sira, so neobičajna geološka formacija, ki se sestoji iz najmanj 1268 posameznih enot. Veliki so med 30 do 50m in poraščeni s travo. V sušnem obdobju trava oveni in porjavi. Takrat pokrajina zgleda, kot veliki hribčki čokolade. Od tod tudi ime čokoladni hribčki (chocolate hills).

V sušnem obdobju se trava posuši in hribi dobijo čokoladno barvo
Čokoladni hribčki
Zipline
Gremooo

Srečno nazaj
Otroci so vedno otroci. Takoj, ko je na sporedu nekaj adrenalinskega, so prvi v vrsti. Pa četudi je to zipline, dolg več kot pol kilometra in speljan nad dolino, več kot 100 m visoko. Osnovna varnostna navodila, čelada in jupiii. Gremo (seveda brez mene), čez dolino. Žice so napeljane križema (višinsko), tako da se lahko pelješ v obe smeri. Na startni točki se povzpneš kakšnih 20 m visoko. Na cilju pristaneš spet kakšnih 20 metrov nižje, se povzpneš in prideš nazaj na začetno stran. Sliši se preprosto, samo kaj, ko je vmes gloooboka reka.


V deželi, kjer je ogromno palm, riževih polj in đungle, so navadna drevesa (za naše podnebje) vsekakor turistična zanimivost. Ustaviti smo se morali v tako imenovanem "Man made forest". Gre za gozd, ki je bil pogozden kakšnih 80 let nazaj, Sedaj je to lep mahagonijev gozd (in nič več). Ampak, slika je slika :).
Man made forest
Odprava zelenega zmaja nadaljuje pot, šofer je še vedno dobre volje, nič kaj še ni spal med vožnjo. Gume so čisto pobrane, pri Felnarju bi definitivno bil zmagovalec sezone.

Zeleni zmaj, ker je stari, je bruhal samo dim

Riževa polja

Od našega apartmana do čokoladnih hribčkov, je bilo cca 80 km ceste. V glavnem je cesta lepo urejena, speljana je skozi različne pokrajine. Na začetku morska, potem par ravnin, vmes par hribov in čudovitih dolin. V vsaki dolini so lepo obdelana riževa polja.

Hišica med riževi polji
Doline miru, prekrite z riževimi polji, palmami. Ogromno ljudi je delalo na poljih. Nekaj je bilo strojev - motokultivatorji, videli pa smo tudi kar nekaj vodnih bivolov, ki so vdani v usodo vlekli plug skozi blato.

Kot prizor iz ameriškega filma, samo še helikopterji, napalm in "apokalipsa danes" sta manjkala
Po dolgi poti smo postali lačni. Šofer nas odpelje do domačinske restavracije, all you can eat. Sprva smo bili malo skeptični.

All you can eat
Ko smo preizkusili različne jedi, pa smo postali navdušeni. Vse je bilo zelo okusno, zgledalo je še kar čisto. Če želiš preživeti v teh krajih, je potrebno malo znižati merila za čistočo. Seveda smo tudi šoferja povabili, da je jedel zraven nas. Bil je zelo vesel, ter se nam je skušal odkupiti.

Nipa palms.jpg
Nypa palms
Nypa palm strešniki
Nazaj grede smo šli po drugi poti, kjer smo spoznali drugačen tip pokrajine. Peljali smo se ob velikih farmah, kjer vzgajajo posebne palme, iz katerih izdelujejo panele za streho.

Divja farma











Za sekanje Nypa listov je potrebno posebno orodje, imenovano mačeta :).

Mačete
Ob cesti je delavnica, kjer izdelujejo različne vrste mačet. Kovači spretno oblikujejo kose železa v mačete.

Strašno orožje v nepravih rokah, v ozadju boginja plodnosti
Za ročaj uporabijo rog vodnega bivola. Takšna mačeta je potem nekaj dražja, skoraj 15€. Zraven mačete dobiš tudi leseni tok. Tok je umetelno izrezljan.

Izdelava mačete na Boholu
Žal nismo kupili mačete, saj nismo vedeli, kako bi jo lahko nesli na avion. Se bojim, da nas z mačeto med osebno prtljago, ne bi spustili na avion.


Izlet je bil zanimiv, videli smo ogromno novega. Zanimiva pokrajina, ljudje, običaji. Še najbolj se je izkazal naš šofer, ki nas je varno pripeljal nazaj na Panglao, Alona beach.

Tihožitje
Sonce hitro zaide, družinica uživa na plaži.

Večerja prihaja
Med čakanjem na večerjo, se na plaži dogaja. Požiralci ognja, otroci, ki zapojejo "Marry christmas", "Massage sir" in seveda obvezno prodajanje izletov za naslednji dan.

Zabava na plaži
Obvezen coctail pred spanjem
Še en prelep zaključek dneva v raju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar