sreda, 27. januar 2016

Taal volcano


Vulkan Taal se nahaja na osrednjem filipinskem otoku Luzon. Je drugi najaktivnejši vulkan na Filipinih, s 33 zabeleženimi izbruhi. Na vulkanu in v okolici živi precej ljudi. V zadnjem času je imel kar nekaj velikih izbruhov, ki so povzročili več tisoč smrtnih žrtev med domačini. Ocenjujejo, da je umrlo med 5000-6000 ljudi. Zaradi pogostih izbruhov in goste nasljenosti so razporedili Taal vulkan v skupino 16 vulkanov, ki jih nadzira mednarodna "vulkanska" organizacija (IAVCEI). Na otoku so prepovedali naselitev. Kljub temu tam živi več kot tisoč ljudi, ki živijo od ribištva, bogate vulkanske prsti in predvsem od turistov.

četrtek, 21. januar 2016

Bohol 3/3

Bohol je lep otok. S svojo velikostjo in raznolikostjo poskrbi, da ti ni dolgčas. V enem tednu smo uspeli povohati samo površje otoka, ogromno stvari je ostalo skritih (jame, plaže, loboc river, ...)


Pripravljeni na akcijo
Snorklanje

Na prvem izletu z ladjico žal nismo izkoristili vseh možnosti, ki so bile na voljo. Spustili smo, ne moreš verjet, potapljanje z želvami. Kakšna napaka. Ker smo si na vsak način želeli videti velike želve v naravi, smo ponovili izlet. Tokrat s pravimi potapljači.

nedelja, 10. januar 2016

Bohol 2/3

Yoda
Imam velike oči
Tarzier

Je najmanjši primat na svetu. Zgleda, kot mala opica z zeloo velikimi očmi. Živi v glavnem na Boholu in so zaščitena živalska vrsta.
So zelo občutljivi, zato je potrebno biti pri opazovanju tiho. Uporaba fleša je prepovedana. Če se mu zameriš, bo Tarzier naredil samomor. Kako? Enostavno zadržuje dih, dokler ne umre. Tudi zaradi tega jih je tako malo ostalo živih. Veliki so cca 10cm + rep. Prehranjujejo se z insekti. 
Tarzierjeve oči so 150x večje od človeških v primerjavi z velikostjo telesa. Glavo lahko obračajo za 180 stopinj. Z dolgimi nogami lahko poletijo do 5 m v daljavo, za stabilizacijo uporabljajo rep.

sreda, 6. januar 2016

Bohol 1/3

Bohol
Otok Bohol se nahaja 600km južno od Manile. Je ovalne oblike, obkrožen z 72 manjšimi otočki. Leži med Cebujem in Mindanaom (muslimanska populacija). Na otoku živi več kot milijon ljudi. Govorijo boholščino, tagalog in angleški jezik. Imajo tudi jezik fookien (ne beri fonetično), ki ga govorijo v večjih kitajskih skupnostih. Potovanje po otoku je dokaj preprosto. Še najcenejši so jeepneyi in avtobusi. Za vsa ostala prevozna sredstva je zelo važna barva kože. Ko zagledajo turista, je faktor 10 minimum. Če se sprijazniš s tem, so cene prevozov in storitev sprejemljive. Vse pa je odvisno od pogajalskih (ne)spretnosti.